Fiscaal gunstig laten schoonmaken of de tuin onderhouden

U doet beroep op een schoonmaakster om uw huis en/of een tuinier om de tuin op orde te houden? Of  niet, maar u zou het wel graag doen? Dan kunt u deze in de toekomst misschien betalen op een fiscaal gunstige manier via uw vennootschap of een fiscaal gunstige verloning door uw werkgever.  

Concreet zou u  de schoonmaakploeg van uw bedrijfsgebouwen of die van uw werkgever ook kunnen in uw privé loslaten en de factuur door uw bedrijf of uw werkgever laten betalen. 

Het is evenwel niet zo simpel als het lijkt, er staat uiteraard iets tegenover. Het gratis ter beschikking stellen van huispersoneel wordt namelijk forfaitair belast via voordelen van alle aard en wordt gewaardeerd op 5.950 EUR/jaar voor een voltijdse medewerker.

Dit komt neer op 3,5 EUR per uur.

Als u bv. een schoonmaakster ter beschikking krijgt voor 4 uur per week gedurende het hele jaar, dan wordt u belast op een voordeel van alle aard van 728 EUR.  

De Rulingdienst heeft haar akkoord gegeven over deze manier van werken door een recente publicatie van haar beslissing. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de regels in de toekomst toch nog kunnen veranderen en dat elke situatie afzonderlijk dient beoordeeld te worden.

Er komen ondertussen wel al spelers op de markt die inspelen op deze manier van verlonen en het zo makkelijker maken voor werkgever, bedrijf en/of genieter.

Contacteer ons als u hier meer over wil weten. 

Bron: Voorafgaande beslissing nr. 2013.134 dd. 09.07.2013.