Kentekenplaat voor bromfietsen

Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen die in België in het verkeer worden gebracht, worden ingeschreven. Voortaan geldt deze verplichting ook voor de bromfietsen en lichte vierwielers aangeschaft vóór 31 maart 2014. 

Vanaf 11 december 2015 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België aan het verkeer deelnemen, verplicht een kentekenplaat dragen. Hiertoe zal er gedurende een jaar een regularisatieprocedure gelden. 

De overige voertuigen die men met deze maatregel beoogt, zijn de voertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) zijn ingevoerd en die nog niet werden ingeschreven. 

De procedure:

De normale regularisatieprocedure voor een brommer of lichte vierwieler aangekocht vóór 31 maart 2014 verloopt als volgt:

  • Stap 1: U gaat naar bpost met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV.
  • Stap 2: U krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving dat u moet invullen, ondertekenen en voorleggen aan uw verzekeraar.
  • Stap 3: De verzekeraar voert de inschrijving uit via de WebDIV-toepassing en overhandigt u een samenvattingsformulier van de inschrijving.
  • Stap 4: U wacht de komst van de postbode af die u de kentekenplaat bezorgt en die u op uw voertuig moet aanbrengen. Het kentekenbewijs moet u zorgvuldig bewaren (het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren).

Aangepaste procedures:

Naargelang de leeftijd van het voertuig voorziet de regelgeving aanpassingen van deze "normale" procedure voor voertuigen met een "oldtimer"-kenteken of  indien geen document ter identificatie beschikbaar.